Cele mai bune 50 de restaurante din intreaga lume
A ajuns Franta sa nu mai fie considerata centru bucatariei lumii?
2015 este al patrulea an consecutiv in care nici un restaurant din tara care (probabil) se considera drept capitala delicateselor nu a ajuns in top 10 cele mai bune restaurante ale lumii.
Ceea ce este insa foarte surprinzator este ca in 2004 5 din primele 10 restaurante erau frantuzesti. In acel an UK a abtinut 3 din cele mai bune 10, iar in total 27 din cele mai bune 50 de restaurante ale lumii erau fie din UK fie din Franta.
Declinul Frantei si al Marii Britanii sunt motivul pentru care Europa a avut cel mai slab scor de cand a inceput acest clasament in 2002. In 2011, 35 din cele mai bune 50 de restaurante se aflau in Europa, in timp ce anul acesta numarul a scazut la 26. In 2004, erau doar 4 restaurante in aceasta lista care sa nu se fi aflat in Europa sau America de Nord.
Exista insa destule restaurante europene de succes, iar cele mai notabile dintre ele se afla in Spania. El Celler de Can Roca din Girona si-a recastigat locul intai anul acesta, dupa ce in 2014 coborase pe locul al doilea.
Restaurantul catalan este condus de trei frati: Joan Roca este bucatarul sef, Jordy este patiserul sef iar Josep este somelierul. Restaurantul este cunoscut pentru abordarea experiementala care isi are originea in traditia regiunii.
Un total de 7 restaurante spaniole au ajuns pe lista celor mai bune 50 de restaurante ale lumii si nici o alta tara se mandreste cu atatea in acest an.
America Latina a ajuns pe aceasta lista cu trei restaurante mexicane si doua braziliene, iar USA se poate lauda tot cu cinci restaurante, printre care si nou-venitul Eleven Madison Park din New York.
Danemarca si Suedia impreuna au avut cel putin 4 restaurante in Top 50 in fiecare an incepand cu 2012, ceea ce ne arata ca publicitatea in jurul bucatariei nordice nu este doar un moft.
Italia se mandreste cu doar trei restaurante pe aceasta lista in 2015, insa cel mai bine pozitionat restaurant italian, Osteria Francescana, se afla pe locul doi, iar restaurantul Modena a ajuns in primele sase pentru al cincelea an consecutiv din 2010.
Australia nu a mai avut un restaurant in primele 10 inca din 2008, cand restaurantul Tetsuya din Sydney a reusit performanta.
Pentru prima oara in istoria clasamentului, doua restaurante din Asia au ajuns in primele 10: Narisawa din Tokyo si Gaggan din Bangkok.
Aceasta lista a fost intocmita si publicata de William Reed Media si se bazeaza pe voturile a 1000 de oameni cu influenta din comunitatea internationala a restaurantelor.
Unii bucatari francezi si-au exprimat deja nemultumirea fata de aceasta lista. Bucatarii cu mai multe stele Michelin, Joel Robuchon si Georges Blanc sunt printre cei care au semnat o petitie online care critica clasamentul.