Restaurant Zexe
Strada Icoanei 80, Stefan cel Mare, Bucuresti
Bazat pe 1 recenzie
Restaurante asemanatoare
Posted 20th Apr 2015 de DENISA.IONESCUFirst Timer: 3 recenzii

Acest restaurant nu are oferte.
Meniu a la carte
Gustari reci
- AfumăturiSunci, costite hituite, antricoate fierte sau uscate, slanina fiarta in moare, carnati picanti si multe altele, preparate dupa retete clasice cu ingrediente 100% naturale, realizate in carmangeria proprie sub marca “Povestea Porcului”.
- Piept de rata afumatMaturat in sare cale de doua saptamani si lasat la fum pana rezulta ce urmeaza..
- Terina de rata cu dulceata de arpagicDupa o retata imprumutata de la profesorii din Franta .Cuprinde ficat de rata indopata,vin de Porto, mirodenii si este insotita de o dulceata de arpagic.
- Biftec tartarAmestec barbar de carne cruda, tocata la satar, cu mirodenii
- Racitura de curcan cu ou de prepelitaFiarta indelung si spumata des pentru a ramane clara si imbietoare
- Icre de StiucaPreparate simplu dupa reteta originala a negustorilor din Braila
- Icre TaramaDupa reteta Gherea, frecate indelung cu untdelemn de masline, zeama de lamaie, cu piper negru rasnit si ceva ceapa de apa, tocata ca pasatul.
- Zacusca de SturionCu castraveti, arpagic si peste mai degraba bulgaresc, ca al nostru inca nu s-a copt!
- Pastrav afumat cu salata de ceapaAdes intalnit pe mesele morosenilor, intre doua carafe de palinca.
- Salata de BoeufMancare strict romaneasca (dar cum sa-i spui
- Zacusca de casa (usor picanta)Vinete coapte pe tabla, ardei kapia si gogosar, ceapa din belsug, mirodenii si condimente tocate, fierte laolalta si scazute apoi la foc mic in cuptor. (Reteta proprie)
- Zacusca Boiereasca cu HribiLa fel ca prima, dar inobilata de ciuperca la mare moda acum, sub porecla de Funghi Porcini, de nu mai stie omu’ ce baga in gura cand intra in pitarie.
- Fasole facaluitaPusa la muiat de cu seara, fiarta in apa ce se schimba de 3 ori, dreasa cu zeama de usturoi, sare si ornata cu solzisori de ceapa, trasa in putin ulei cu boia dulce.
Gustari Calde
- Tuslama regala din muchie si muraFiertura de-o noapte dreasa cu mujdei si iaurt, servita fierbinte, tuslamaua regala a fost la epoca mancare de baza in mai toate carciumile Bucurestene. O repunem pe lista. (Aici, varianta originala)
- Chiftelute ZexeMult marar, carne mustoasa, ceapa, usturoi, miez de paine in lapte, o compozitie menita sa redea chiftelei prestigiul de altadata. (Reteta proprie)
- Maduva in osul eiSpecialitate macelaresaca servita cu sare grunjoasa si pasta de usturoi
- Jumari boierestiPentru ca, spre deosebire de tarani, boierii isi permiteau sa le faca din garf.
- Chiftelute a la BansoiuDin carne de scoica servite cu sos de marar. (O intreaga filozofie!)
- Creveti OltenestiMancare pe cale de aparitie, din ciclul
- Cupa calda cu cozi de raciciuperci si sos Aioli dupa o reteta a fratilor Kivu, adica fratele Nicu ca ceilalti doi erau in bransa, dar contabili nu bucatari.
Ciorbe si Supe
- Ciorba de burta (schembea)Adusa de turci si adaptata la placerea romanului prin adaosurile creatoare de smantana si galbenus, zarzavat si otet, ciorba de burta ce a trezit din mahmureala generatii de-a randul, este acum piesa de rezistenta in patrimoniul culinar national.
- Ciorba de iedCu smantana si tarhon, dupa o reteta ardeleneasca uitata.
- Ciorba de perisoareDin carne tocata fin si fiarta scurt in bors de tarate.
- Ciorba de potroace (din pui de curte)Se ia un pui de tara, se fierbe cu zarzavaturi, se acreste la limita suportabilului astfel rezultand o zeama ce scoate bautura din cheflii si untul din bucatari.
- Supa clara de coada de bouAdusa de nobilii maghiari din Imperiu si impamantenita pe intreg teritoriul Transilvaniei. Greu de gasit pe listele restaurantelor, atorita procesului extrem de complex de fabricatie.
Mancaruri gatite la cuptor sau tigaie
- Rasol de berbecut cu garnitura de piure prajitCopt indelung cu mirodenii proaspete si cu un sos brun, dres din tava in care a zacut opt ore la foc molcom.
- Tocanita de vitelTocanita razaseasca din carne de vitel, adaptare fericita a unei retete culese si publicata de Radu Anton Roman.
- Falcute de vitel in sos de vinNu le-am gasit pe la noi decat crude, le-am fiert vreo zece ore si le-am inobilat cu un sos creat tot de Amalia
- Pulpa de rata confiataCu garnitura de varza si ardei iute, buna de te ascunzi ca sa o mananci singur.
- Ficat de rata indopata (sau Foie Gras)Pus la foc iute si servit cu o garnitura de gutui glasate.
- Sarmale din carne de porc in foi de varzaSarmalute potrivite cu grija si mirodenii, in foaie de varza murata, coapte indelung la foc mic in cuptor. (Reteta originala de la Hanu’ Ancutei)
- Sarmale din piept de gasca in foi de vitaDelicatesa absoluta a bucatariei interbelice, demna de a reintra in atentia dumneavoastra.
- Ceafa de Mangalita cu iahnie de fasoleMancare dietetica, ca porcul asta n-are colesterol si nici fasolea n-are zahar.
Peste
- Saramura de crapCu mamaliguta si ardei iute (reteta dobrogeana)
- Crap fript (prajit)Cu sos de usturoi, ardei iute si mamaliguta (reteta bunicii
- Rondele de SturionPeste nobil, perpelit la jar si servit cu o garnitura de spanac preparata dupa reteta lui Viorel de la Poarta Schei.
- Butterfish cu garnitura de sparanghel si sos cu icre rosiiAlta mancare pe cale de aparitie, ca ne-a fost mila de romani sa nu aiba acces la asa bunatate.
- Iahnie de caracatita cu piure de telinaDin ciclul Restituiri, pentru ca am gasit-o in cartea Mariei Colonel Steriadi de la 1871 (avem cartea!), reinterpretata in spirit contemporan.
Specialitati macelaresti
- Mamele in prapurTocatura istorica de berbec cu adaosuri surpriza, botezate de aceeasi Maria Colonel Steriadi in anul de gratie 1871.
- Fuduluii de taurasMangaiate cu zeama de lamaie, frecate cu sare si mirodenii si fripte apoi la jar.
- PizdulicePiesa uiata si rar gasita pe meniuri, pentru ca indeobste era mancata de parlagii; fragezimea acestui muschi neexersat este cu toul deosebita.
- Creier de vitelDupa cum alegeti, la pergament, in pesmet sau macelaresc.
- MomiteMare delicatesa in Franta de-o mananca numai bogatii. Pana si-or da seama si ai nostri la pretul de numai
- MaduvioarePrajite in malai sau in pergament pe gratar, dupa cum va e pofta.
Gratar la jar
- PatricieniPiesa de rezistenta a localurilor interbelice, uitata mai apoi, acest amestec nobil de carnuri si arome a fost o importanta sursa de desfatare a musteriilor. Ne facem datoria de a-i readuce in atentia Dvs. intr-o interpretare proprie a retetei Domnului Bacalbasa.
- Muschiulet de berbecutO bezea de carne”, aromatizata in baituri si maturata la rece timp de doua zile.
- Mititei ,,Zexe” (cei mai buni din tara)Inventie Romaneasca de la sfarsit de secol XIX, amestec fericit de carnuri, zemuri si condimente, ce au stat la odihna doua zile pentru a se impreuna cat mai bine. Incontestabil , una dintre emblemele Bucatariei noastre.
- Carnaciori PicantiAvand la baza compozitia carnatilor de Plescoi, umanizata mai apoi in carmangeria noastra. ( Reteta originala Zexe)
- Carnaciori CabanosFacuti de nea Florica, mezelar vechi din Epoca de Aur.
- Pastrama din cotlet de berbecut dezosatCa n-am mai avut bani de pulpa, care-i tare si atoasa
Carnuri alese
- Muschi de vita argentinianBine fript, asa si asa sau in sange, cum va place
- Ceafa de porcTaiata la doua degete ca sa ramana mustoasa
- Piept de pui (de curte)Din pui osenesc ,crescut liber si neinghesuit de se tine carnea pe oase.
- Pulpe de pui (de curte)Acelasi pui, alta parte anatomica.
- Ceafa de Mangalita Carne de porc sanatoasaDa! Porcul de Mangalita, “Uleiu de masline pe patru picioare”, fara colesterol, cu un continut de Omega 3, 6 si 9 superior Somonului.
Specialitatea casei
- Clapon cu varza rosieCu varza rosie si prune uscate. Miere, otet, bacon afumat, muscat, vin ottonel sec. Observatie: Greutate intre 2,2 – 2,5 kg, pentru acest preparat este necesara o precomanda de 24 de ore. Portie indestulatoare pentru 4-6 persoane.
- Clapon cu smochineCu smochine, mamaliga cu stafide si scortisoara. Observatie: Greutate intre 2,2 – 2,5 kg, pentru acest preparat este necesara o precomanda de 24 de ore. Portie indestulatoare pentru 4-6 persoane
- Clapon umplut cu brioseUmplut cu briose, foie gras, garnitura de portocale si echalotte confiate, miere unt si suc de portocale. Observatie: Greutate intre 2,2 – 2,5 kg, pentru acest preparat este necesara o precomanda de 24 de ore. Portie indestulatoare pentru 4-6 persoane.
Salate
- Muraturi asortateMuraturi de tot felul puse si pritocite de Nuta, soacra mea, cu pricepere mostenita de la bunica Oica ce-a tot perfectionat reteta in cei 94 de ani de viata.
- Salata din legume proaspeteRosii, castraveti, salata verde etc., combinate dupa cum va e pofta.
- Salata de sfecla cu hreanDin sfecla coapta indelung si servita cu hrean ras.
- Salata verdeServita cu o lamaie, ca se poarta si nu o putem evita
- Salata varzaFrecata cu sare, otet de mere si ulei grecesc.
- Salata de hribi, cu arpagic si cuisoarecapia, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, toate oparite cu otet de mere si ceva miere sa nu va sterpeziti la dinti.
Garnituri
- Cartofi prajitiIn untura de rata, dupa reteta originala.
- Cartofi coptiIn jar cu sos de smantana si usturoi.
- Cartofi PiurePrajit sau cu lapte, la alegere.
- Cartofi cu rozmarinLa cuptor cu ulei si planta, pana se rumenesc.
- Varza calita in untura de rataZacuta 4 ore la foc mic, dimpreuna cu boabe de piper, dafin si ceva afumatura... un deliciu!
- Legume la gratarIntoarse o data, stropite cu putin ulei si prafuite cu sare.
- Ciuperci la gratarPerpelite iute sa nu se scorojeasca.
- Mamaliguta pripitadar vartoasa, din malai adus lunar de la moara din Magurele
- Mujdei de usturoiClasic romanesc, strivit in piulita, cu sare, ceva ulei si botezat cu apa chioara.
- Sos de usturoiCu supa de pui si niste ardei iute, tocat.
Desert
- Trois ChocolatsCrema aerata si usoara a aparut prima oara sub numele de ‘’Mousse au chocolat’’ cand Menon, savantul gastronom al Frantei secolului al XVIII-lea , a denumit-o astfel dupa spuma care se forma deasupra ciocolatei cu lapte. Prima reteta este publicata de Viard in 1820.
- Tarte Citron MeringueePare a fi conceputa pe vasele flotei engleze din sec 18, unde consumul zilnic al sucului de lamaie era obligatoriu. Francezii sustin ca a fost creata in Menton, oras recunoscut pentru citricele sale. Englezeasca, frantuzeasca? Va propunem varianta romaneasca cu blat dulce fondant, crema fina si bezea crocanta.
- Sensation BlancheEste un templu ridicat in cinstea acestei zeite a desfraului culinar: vanilia. Blatul dens cu miere si alune de padure imbracat in pralina creaza fundatia perfecta pentru mousee-ul delicat de ciocolata Ivoire si vanilie de Madagascar.
- Foret NoireInventata in Germania secolului al XX-lea de catre Josef Keller , prajitura inregistrata in 2003 de autoritatile germane pentru a-i proteja componenta contine la baza ‘’visine,frisca, unt sau o combinatie intre cele doua, un blat de cacao imbibat cu Kirch, toate imbracate in frisca sau unt si decorate cu bucati de ciocolata’’
- Le Petit-AntoineCreat in anul 2008, Le Petit-Antoine a devenit foarte repede best-sellerul lui Stephan Glacier (campion mondial in 2006 Phoenix-Statele Unite). Numit de critici “opera de arta in miniatura” acest desert imbina perfect fondantul blatului de cacao, crocantul praline-ului din alune de padure, lejeritatea mousee-ului de Gianduja si finetea glasajului din ciocolata cu lapte.
- DuoInspirat din prajitura “Gran Couva” a chefului patiser Eric Vergne, maestrul meu. Retetei de baza care continea mousse de ciocolata neagra, blat din macaron si bucati crocante de ciocolata, i-am adaugat un mousse de ciocolata cu lapte si un sirop cu Martell. Am creat astfel un desert-rasfat in care doua sortimente de ciocolata, unul puternic dulce-amarui si un altul delicat dar indranzet se imbina in mod desavarsit
- Jardin d’EdenAm creat pentru meniul nostru o varianta personala a Gradinii Edenului, prajitura conceputa la “Maison Vergne” : mousse alb din ciocolata Ivoire, vanilie de Madagascar si fructe proaspete. Am ales blatul Dacquoise, un blat usor din bezea si alune de padure, specific zonei de sud-est a Frantei.
- Prajitura fara zahar Choco-FramboiseCrema de ciocolata belgiana fara zahar, zmeura si blat cu cacao.
- MacaronsVi le prezentam astazi in varianta pariziana: rotunde, fine, crocante la exterior, moi in interior si umplute cu crema din abundenta. Aromele noastre: ciocolata, fistic, zmeura, portocala, lamaie, alune de padure si cafea